luni, martie 02, 2009

România instituie tortura

via APADOR-CH

În proiectul Codului de procedură penală, a cărui formă finală nu a fost supusă unei reale dezbateri publice până în prezent, există prevederi care limitează nejustificat dreptul la apărare, care încalcă dreptul la viaţă privată sau care încurajează supunera la rele tratamente a persoanelor acuzate de comiterea unor infracţiuni. Mai mult, proiectul prevede posibilitatea folosirii în procesul penal al probelor obţinute în mod ilegal, inclusiv prin tortură, încălcându-se flagrant atât principiul preeminenţei legii cât şi interdicţia absolută de a folosi tortura.

În proiectul Codul penal există prevederi care încalcă dreptul la liberă exprimare şi libertatea presei, care limitează posibilitatea unei persoane de a acţiona în legitimă apărare împotriva unui atacator, care afectează drepturile copilului sau care discriminează persoanele lipsite de resurse financiare. De asemenea, există pevederi care intră în contradicţie cu legislaţia specifică din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate şi a accesului la informaţiile de interes public.

APADOR-CH şi reaminteşte că este necesară o reală consultare pe marginea tuturor celor patru Coduri, a cărei importanţă a fost sublinată şi de către Comisia Europeană în Raportul intermediar privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, din 12 februarie 2009. Consultarea trebuie să includă indispensabil şi dezbaterea parlamentară, varianta asumării răspunderii Guvernului nefiind acceptabilă din acest punct de vedere.

Textul integral al comentariilor este anexat prezentului comunicat şi se regăseşte şi pe pagina de Internet a APADOR-CH, ( proiectul de cod penal, proiectul codului de procedură penală)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu