miercuri, mai 06, 2009

De ce sunt SMS-urile limitate la 160 de caractere

Sursa : Ziua

Aflat singur intr-o camera din casa sa din orasul german Bonn, Friedhelm Hillebrand statea la masina de scris si dactilografia pe o foaie de hartie propozitii si intrebari luate la intamplare. De fiecare data, Hillebrand numara literele, numerele, semnele de punctuatie si spatiile de pe pagina. In acest fel, el a constatat ca, de fiecare data, numarul caracterelor se apropia de 160. Aceasta a devenit cifra magica a lui Hillebrand - si a stabilit totdata standardul pentru una dintre cele mai populare forme de comunicare din zilele noastre: SMS-ul.
"Este absolut suficient", s-a gandit Hillebrand in 1985, cand a avut revelatia a numarului ideal de caractere. Cercetatorul in domeniul comunicatiilor, care lucra in cadrul GSM (Global System for Mobile Communications) si zeci de alti specialisti au incercat sa standardizeze o tehnologie care sa le permita telefoanelor mobile sa transmita si sa afiseze mesaje sub forma textelor.
Datorita nivelului tehnologic din acea vreme, fiecare mesaj trebuia sa fie cat mai scurt cu putinta. Initial, echipa lui Hillebrand nu a reusit sa creeze decat o capacitate de 128 de caractere pentru SMS-uri, insa acest numar s-a dovedit insuficient. In cele din urma, s-a reusit introducerea a inca 32 de caractere, ajungandu-se la "cifra magica" propovaduita de Hillebrand. Totusi, comitetul de la GSM continua sa se intrebe daca 160 de caractere sunt suficiente pentru a permite o comunicare eficienta. Nedispunand de absolut niciun fel de cercetari de piata, membrii comitetului au fost in cele din urma convinsi de doua argumente, a povestit Hillebrand. In primul rand, cartile postale cuprind de obicei mai putin de 150 de caractere. Apoi, pe Telex, care era la acea vreme o importanta forma de comunicare si nu avea nicio limitare tehnica privind lungimea textului, mesajele depaseau arareori lungimea celor scrise pe cartile postale. Aceeasi tendinta, a notat Hillebrand, se poate observa si astazi in mesajele trimise pe e-mail. In cele din urma, propunerea sa a fost acceptata si SMS-urile au fost limitate la 160 de caractere. "Nimeni nu a prevazut cat de repede vor folosi tinerii SMS-ul", a spus Hillebrand, care se declara in continuare fascinat de povestile cu cupluri care se despart prin intermediul mesajelor trimise astfel pe telefonul mobil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu