marți, iunie 03, 2008

Austria şi Elveţia 2008




Ok - Mai sunt câteva zile şi începe Campionatul European de Fotbal din Austria şi Elveţia.
Erau vremuri când eram un mare fan al fotbalului. Nu mai sunt într-o aşa mare măsură şi interesul îmi scade pe an ce trece. Sunt doar trei competiţii pe care le urmăresc: Campionatul Mondial, Campionatul European şi UEFA Champions League - de la sferturi de finală în sus. În rest nimic. Campionatul naţional - nu m-aş uita la el nici să mă împuşti. Aş muri în fotoliu de plictiseală şi privesc înmărmurit câte pasiuni tâmpite poate să suscite în ţară porcăria de Divizia A. Din punctul meu de vedere poate să se ducă dracu', pentru că în primul rând nu e fotbal de calitate. Dar de loc. Deci trebuie să ai o viaţă foarte tristă ca să beleşti ochii la meciurile din campionat şi trebuie să fi deranjat rău la mansardă să mai şi mergi pe stadioanele din România.
Ok - Sa trec mai departe la Campionatul European pentru că de aceea postez.
România nu e o echipă proastă, dar nici nu rupe gura târgului. Dar deloc. Cu toate acestea privesc trăsnit la ştiri şi pe canalele de sport, cum de la reporter la fotbalist de naţională toţi se aruncă pe afirmaţii de genul : "România are şanse să ajungă în finală", "Putem să aducem cupa la Bucureşti", "Putem bate Franţa, Italia şi Olanda" , "Celorlalte echipe din grupă ar trebui să le fie frică de România" etc. Iar această orgie de optimism ridicol a cuprins toată ţara. Adică e de ajuns să intri pe nişte site-uri dedicate Euro 2008, aşa cum am făcut eu şi să vezi că există întrebări de genul: "Cine credeţi că va câştiga Euro 2008" Se dă o listă de ţări care cuprinde şi România şi dai la rezultatul votului şi vezi că România conduce cu vreo 80% procente. Şi le mai vezi pe fetele de la Sport care nu au altă întrebare pe cap şi pe care o adresează tuturor care sunt atât de idioţi să accepte să vorbească cu ele: "Credeţi că România va câştiga Euro 2008? sau Venim cu Cupa acasă?
Bah voi sunteţi bolnavi la cap? Cum adică să câştigăm Euro 2008?
Am rămas eu singurul cu mintea sănătoasă din întreaga ţară? Oricum astfel de afirmaţii şi vorbe aruncate în vânt sunt specific româneşti.
Sa mai amintesc încă o dată cu cine suntem în grupă: Italia, Franţa şi Olanda.
Mai pui Germania şi obţii tot ce are mai bun Europa în materie de fotbal. Trei dintre cele mai mari forţe ale fotbalului european au căzut în grupă cu România şi noi mai şi vorbim de câştigarea - atenţie nu a grupei - ci a trofeului european.
Încă o dată! - Sunteţi săriţi de pe fix cu toţii?
Deci e destul de înfiorător să cazi în grupă cu una dintre cele trei - pe sistemul - Ai pus-o frate. Să te văd acum. Dar când te trezeşti în aceaşi grupă cu toate trei: cu Italia, Franţa şi Olanda şi nu eşti una dintre cele trei, eu zic că eşti nenorocit de tot. Şi la propriu şi la figurat.
Ok - e bine să speri şi să faci planuri de ieşire din grupă şi alte asemenea, pe sistemul că trebuie să ai o mentalitate de învigător, ceea ce li se spune fotbaliştilor români din 89 încoace şi ei nu par să bage cap. Şi mă refer la mentalitate în joc, nu la dat din gură, că pe aia sigur o avem. Deci taci dracului din gură, fi modest şi bagă osul la antrenament, că după ce am văzut în ultimele ştiri e mare relaxare la naţională şi accidentări pe capete. Dar de dat din gură se ştie de dat.

Câteva declaraţii de gen:

Mitică Dragomir: "Dacă suntem Ok, îi batem pe toţi la Euro"
Meme Stoica: "Daca trecem de grupe la Euro, e ca si cum am castiga trofeul!"
Florentin Petre: "Generaţia asta merită statui pentru calificarea la Euro" --> haha -Să mori tu? Vezi că poate îţi şi dau vreo două peste cap, poate te trezeşti la realitate.
Bogdan Lobont: "Putem produce surpriza"
Adrian Mutu: "Vrem sa fim surpriza Campionatului European"

Mai sunt astfel de perle căcălău, multe venite mai puţin de la jucători, dar de la ziarişti de doi lei care le place să se audă vorbind vorbe mari.
Mai vroiam să vorbesc despre ceva dar cred că voi aborda subiectul, când vor fi meciurile din grupă.
Acum nu sunt eu Gică Contra şi bineînţeles că doresc o comportare bună la EURO 2008 - dar astfel de declaraţii nu folosesc nimănui - nici fotbaliştilor şi nici suporterilor. Se crează doar un orizont de aşteptare foarte ridicat, iar o dezamăgire pe acest fond nu pică niciodată bine, pentru că sincer la asta mă aştept. Iar echipa României a dezamăgit şi în situaţii mult mai benefice pentru ea

"Speranţa nejustificată este pentru cei cărora le place să fie dezamăgiţi"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu