sâmbătă, februarie 28, 2009

Ecologia absurdă

Spasmele ecologice au luat un avânt considerabil în ultimii ani. Nu, nu se referă la defrişările junglelor amazoniene şi indoneziene înfăptuite cu veselie de tot felul de corporaţii. Nu se referă la ejectarea în râuri, mări şi oceane a sute de mii de tone de reziduri, tot de către corporaţii. Nu se referă la combinatele industriale care aruncă în atmosferă zeci de mii de metri cubi de dioxid şi mii de alţi compuşi periculoşi.
Despre aceste lucruri nu se vorbeşte niciodată nimic. Doar ce mai apare câte unul odată pe an şi trage un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ecosistemului natural la scară planetară pentru imense interese economice ce se ridică la sute şi mii de milioane de dolari. Ăla pe care nu-l bagă nimeni în seamă.
Dar tu care îţi mişti curu la birou în fiecare zi şi aştepţi salariul odată pe lună şi îţi trimiţi copii la şcoală şi o mai arzi şi pe internet şi cine mai ştie ce faci - tu eşti vinovat de distrugerea planetei? Bineînţeles că DA!
Ţi s-a spus că maşina pe care o conduci poluează şi eşti vinovat.
Ţi s-a spus că becurile pe care le ai în casă rispesc energia planetei - eşti vinovat.
Ţi s-a spus că duşurile pe care le faci sunt prea lungi şi consumi apa planetei - eşti vinovat.
Dumnezeu mai ştie ce faci de distrugi planeta şi oricum ai da-o eşti incredibil de vinovat.
Stau şi mă minunez de amploarea vinei care trebuie să ţi se inoculeze, cum că oamenii obişnuiţi care o au casă şi un servici, vreo doi copii şi un câine sunt responsabili de întrega degradare a ecosistemului, de încălzirea globală, de subţierea stratului de ozon, de topirea gheţurilor arctice, etc.
Şi ce e amuzant e că acest mega plan de culpabilizare prinde la turma cretinopată, pentru că toată afacerea a fost servită ca fiind cool, trendy, cool să fii verde, trendy să fii ecologic - e trendy să spui că noi oamenii suntem cei care distrugem natura. În principiu aşa e, dar nu noi cei denumiţi publicul larg suntem răul cel mare care am beştelit planeta. Sunt tocmai cei care îţi inoculează această vină, cei bogaţi din spatele guvernelor, cei care au făcut profit din deversarea deşeurilor în oceane, din tăierea pădurilor ecuatoriale şi nu tu băi care ai adormit cu becul aprins toată noaptea. Nu de la becul tău se topesc gheţurile arctice şi nici măcar de la SUV-ul pe care îl conduci.
Să nu fiu înţeles greşit - toată lumea trebuie să fie preocupată de protejarea mediului, dar să fie eu făcut să mă simt vinovat pentru mizerile lor făcute la scara planetară, să ajung un sclav al unui duş de trei minute şi al slalomurilor permanente prin casă să-mi sting becurile, să fac mărţişoare din capace folosite, aşa cum vedeam zile trecute pe un site care mă îndemna să salvez astfel planeta? Adică cât de imbecibil trebuie să fiu să pun botul la aşa ceva?
Eu mă duc în fiecare an cu Clubul Rotary Oradea la plantat de copaci şi strâns gunoaie de prin păduri şi ştiu că ceea ce fac nu va salva în nici un mod planeta, la o adică, şi nici nu am din această cauză lozinca "Dacă fiecare ar face la fel, dacă ar planta un pom sau ar curăţa un mal de râu". Pentru că ghici ce - nu toată lumea va face la fel, oricât m-aş încorda şi învârtoşa. Mi-aş mânca doar nervii.
Iar nu prin schimbare de becuri şi chiştoace de ţigări pe post de mărgele şi prin acţiuni tembele de stingere a luminii simultan în nu-ş ce capitale odată pe an se va salva planeta. Ăstea-s doar acţiuni de imagine, pentru că peste tot pe planetă se acţionează doar de dragul imaginii. Cum să părem ecologişti? Răspuns: Să stingem lumina. Vai ce tari suntem - am economisit 15 kilowaţi. Las băi boule că altcineva a consumat de 13.000 mii de ori mai mult ca să pompeze reziduri în mări. Şi e tocmai ăla care cheltuie milioane pe inocularea acestei noi culturi pop - a vinovăţiei individuale asupra individului, toate pentru scopul suprem - arătarea cu degetul spre publicul larg, duşmanul planetei. Population reduction - parcă nu mai pare SF.
Poate dacă ai mai băga şi nişte media alternativă, ai mai afla că nici încălzirea globală nu e chiar aşa cum îţi este servită. Vorba aia "Nothing is as it seems".
(foto). Ai grijă să nu mai mănânci Hamburgeri - poluezi planeta - eşti vinovat! Iar teama de încălzirea globală trebuie să fie principalul element care să te facă să te comporţi ca un soldăţel imbecil.

Vreau un camion de lămâi.

PS. Cine vrea încălzirea globală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu