vineri, august 29, 2008

Uite duda!

Senatorii şi deputaţii PSD trebuie să semneze în aceste zile, proiectul de revizuire a Constituţiei, proiect elaborat de juriştii partidului, pentru a fi depus, la Parlament, la începutul sesiunii.
Dintre pedediştii cei mai de seamă care nu se arată prea încântaţi de această iniţiativă, este preşedintele de onoare la Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, care s-a declarat în mai multe rânduri împotriva modificărilor preconizate a fi aduse Legii fundamentale. Trebuie menţionat că modificarea cea mai dezbătută şi care a suscitat cele mai multe reacţii este eliminarea imunităţii pentru demnitari, iniţiativă venită din partea liderului formaţiunii, Mircea Geoană. Ion Iliescu este de părere că o astfel de măsură nu poate fi luată în fugă ci în cadrul unei comisii speciale care ar trebui infiinţată în cadrul viitorului for legislativ, deci după alegerile parlamentare.
Ideea Partidului Social Democrat este lăudabilă în esenţa ei, dar am mari rezerve în ceea ce priveşte punerea ei în aplicare. Când politicienii noştri au luat o decizie care să ducă la o îmbunătăţire a actului politic în această ţară? Niciodată.
Nu am îndoieli că mai toţi sunt conştienţi de cea ce trebuie făcut. Ei ştiu foarte bine care sunt problemele şi bolile de care suferă întreg sistemul la fel cum şi ultimul aurolac de pe stradă ştie că clasa politică e ca vai de ea. Ideea este că sistemul se complace în starea de fapt actuală şi nu pentru că e neputincioas ci pentru că menţinerea status quo-ului aduce mari beneficii mai ales financiare tuturor celor angrenaţi în acest sistem. Iar aceşti sunt politicienii. Cât de naivi ar trebui să fim ca să credem că ei îşi vor tăia singuri craca de sub picioare sau îndepărta plasa de siguranţă, pentru a jongla periculos, când o pot face în deplină siguranţă? Dacă politicienii au dovedit ceva în aceşti 18 ani scurşi de la Revoluţie a fost faptul că indiferent de apartenenţa politică, trăsătura lor definitorie este apărarea interesului de clică, interes care e mai presus de chiar decât interesul naţional care e doar un concept căzut în derizoriu.
Dar se apropie alegerile, iar rularea aceloraşi idei de ani de zile, care de altfel au rămas neîmplinite, s-ar putea să nu mai prindă la electorat, astfel se vin cu idei demne de „Copii spun lucruri trăsnite” a căror posibilă aplicabilitate e atractivă pentru electorat şi posibilă, dacă iniţiatorii au intenţii curate. Dar nu e cazul, dar deloc. Niciodată politicienii nu vor renunţa la imunitatea parlamentară sau care o fi ea. O vehiculează doar pentru câteva sau mai multe procente la numărarea voturilor. De ce domnul Geoană nu a venit cu intenţia sa lăudabilă acum trei ani de zile când deja instalaţi la putere cei vizaţi făceau ravagii, ridicând termenul de corupţie la un alt nivel? Pentru că nu avea nici un interes. Peste câteva luni vin alegerile, iar domnul Geoană are încordări de tot felul şi se pare că a şi dezvoltat o conştiinţă peste nopte.
Dacă PSD-ul va câştiga alegerile cu aruncarea aceste inţiative în ochii alegătorilor, acei alegători să fie siguri că în nici un caz nu vor vedea politicieni fără imunitate. Undeva proiectul se va bloca, va fi uitat sau o altă problemă va acapara scena dezbaterilor publice, bineînţeles atent şi strategic aruncată pe piaţă la timpul potrivit.
Poate vor exista modificări minore aduse Constituţiei, dar eliminarea imunităţii politicienilor?... Haideţi să fim serioşi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu